Detta har vi gjort idag:

Utsikt fran Sunshine 60
Medan Nushin och Peter letade kamera till Nushin i Akihabara fick vi och Fredrik spontant for oss att vi skulle till "Sunshine City"eftersom det stod med i Fredriks guidebok. For 640 yen (ca 35 SEK) fick vi aka en hiss som gav oss oronlock upp till 60e vaningen. Utsikten var fantastisk och Tokyo strackte sig sa langt ogat kan na i alla vaderstreck.  

Galler
En snall vakt (som dock sag ut att ha dodat manga) tog en shashin at oss.

Varfor vi alskar Tokyo
Det har ar en av anledningarna till varfor vi alskar Tokyo. Det ar var och staden ar storslagen.

LL i solen
Svenska som vi ar lapar vi sol sa gott vi kan.

LottenFredrik glada
Sa har glad blir man av att vara i Tokyo.

Stangt
Den kejserliga tradgarden har stangt nagra dagar om aret. Idag var en av dem...


Utanfor kejserliga
... sa vi fick vandra runt och turista i dess omgivningar, som inte heller var sa pjakiga.

Nice park
En nice park vi hittade i narheten.

Dancing Johan
Vi tror att de gillar att driva med vasterlanningar.

Om nagon vill ha nagot fran landet som har allt, kommentera vad ni vill ha och satt in pengar pa vara konton!

Vi vill ocksa passa att onska alla dar hemma gott nytt ar(!), eftersom vi kanske sover nar klockan slar 2008 i Sverige (men bara kanske).

Vad ska vi vanhelga idag?

Lisa och Fredrik har borjat vanja sig med att bryta mot all japansk etikett, men idag var det nog jag som gjorde det storsta misstaget genom att ga in i en provhytt med skor. Det gor man bara inte.

Dagens mal var att se alla konstiga japaner i Yoyogiparken, vilket vi ocksa gjorde.

Fest i parken
Klockan tva var det redan fest i parken. Nagon hade slapat dit DJ-utrustning som drevs av en dieselmotor. Folk dansade och drack ol. Det var fest helt enkelt. Klockan tva en sondag.

Cykelhund
Hund som bade kunde cykla och aka skateboard.

50tal
Rockabillyjapaner som spelade luftgitarr till amerikansk 50-talsmusik.

Tradet
Vi agnade en liten stund at att forsoka vara lika konstiga som parkens japaner, genom att kora sma grodorna och klattra i trad, men jag tvivlar pa att vi lyckades.

Efter Yoyogi rorde vi oss till Shibuya. Vi gjorde inte sa mycket mer an att ata dar eftersom vi inte hade nagon speciell plan med att aka dit. Shibuya var iallafall stort och japanskt.

Shibuya
Shibuya

Ikvall ska vi forsoka ga ut for forsta gangen. Det kan bli problem eftersom jag, Fredrik och Lisa inte ar 20 som man maste vara for att fa ga ut har i Japan, men vi hoppas pa det basta. Om inte annat kanske det blir karaoke hela natten.


Det har landet ar fantastiskt

Japan och Tokyo ar sa mycket battre an vad jag hade vantat mig, och da kan jag inte pasta att mina forvantningar var laga. Trots att vi bor mitt i smeten med gator med fyra filer i varje riktning utanfor dorren, ar det tystare och lugnare an nagonstans i Stockholm. Fredrik har fatt sin privatiserade tunnelbana och jag njuter av varje gang jag lyckas gora mig forstadd pa japanska. Att Japan skulle vara ett dyrt land ar en myt. Frukost, lunch OCH middag gar att fa for en hundring. Det enda problemet skulle val kunna vara att vi redan ar trotta pa maten eftersom allt smakar likadant...

Disneyland Tokyo var battre an bade Disneyland Paris och Disneyland i Anaheim. Jag och Fredrik var som sma barn redan pa morgonen och mot eftermiddagen hade vi, trots att vi var pa vag att stupa av trotthet, lyckats fa Lisa att kanna samma sak. Skillnaden fran de andra parkerna var att japanernas lugn, artighet och syn pa auktoritet gjorde det mojligt att sitta ner hela paraderna och se battre an nagonsin forr. Vi lyckades undvika koerna bra och stod bara i en 100 minuters ko, till Tower of Terror pa Disney Sea, som jag, Lisa och Fredrik spenderade de sista fyra timmarna pa efter att Nushih Peter hade gett upp och akt tillbaka till hotellet. Ett valdigt roligt attraktionsfoto kommer nar vi har lyckats fa tag i en scanner.

Trots att gardagen verkligen var en heldag som inte slutade forran midnatt, satte jag mig klarvaken upp i sangen vid halv nio imorse. Det gar inte att sova nar hela Tokyo vantar.

Tokyo ar en stor stad

Vi har befunnit oss i Tokyo i snart tva dygn och detta ar forsta gangen jag egentligen har lite tid over. Det ar galet hur snabbt tiden gar nar man befinner sig i en av varldens storsta stader. Det finns for mycket att gora for att det ska vara manskligt.

Resan hit var lang och bitvis ganska hysterisk. Nagon av oss var smart nog att bestamma att vi skulle dygna natten innan for att slippa jetlagen, och vi var sadar lagom mora redan innan sjalva resan hade borjat. Detta gjorde att vi nar vi kom till Arlanda ganska snart brot ihop i sma hogar som vaxlade mellan somn och hysteriskt skratt (bilden pa fredrik i foregaende inlagg illustrerar sinnesstamningen ganska bra).

Efter att ha spenderat 2 timmar pa Arlanda (det galler att vara ute i god tid!) 1 timme pa ett flygplan, 5 timmar i Helsingfors, 9 timmar pa ett flygplan, 2 timmar i Osaka och ytterligare 1 timme pa ett flygplan kunde vi antligen, 20 timmar senare, ga av i Tokyo. Vara vaskor var bland de 10 forsta som dok upp, jag tror aldrig det har hant mig tidigare och jag var sjukt imponerad. Detta var ocksa borjan pa min fascination over den Japanska Effektiviteten.

Den Japanska Effektiviteten ja, jag skulle kunna skriva spaltmeter om den Japanska Effektiviteten. Jag alskar hur allting ar sa precist och exakt. Hur man kan stalla klockan efter den Japanska tunnelbanan, hur tydligt, genomtankt och noggrannt allting ar gjort och hur korrekt alla uppfor sig. Kanske framforallt ar det tunnelbannan som imponerar pa mig. Japaner, eller kanske Tokyobor ar sa sjukt effektiva pendlare! Att fylla en tunnelbana till bristningsgransen gar pa ett par sekunder och alla verkar laskigt oberorda over hur trangt det faktiskt ar.

Sedan vi kom hit i forrgar har vi pa sin hojd sett 10 vasterlanningar. Vi ar med andra ord ganska ensamma som turister vilket ar otroligt haftigt. Men det gor ocksa att man kanner sig ganska dum nar man drar upp sin jattekamera for att fota nagat sa vitalt som en reklamskylt. Vi beter oss som Japaner i Japan.

Det finns otroligt mycket regler om hur man beter sig och vad som ar eller inte ar en forolampning. Vara tre Japaner i gruppen (Lotten, Nushin och Peter) har val ganska bra koll pa dessa men jag och Fredrik ar helt lost och ibland funderar vi pa om det inte bara ar hela var existens som ar en forolampning.

En av de saker man till exempel inte gor har ar att ata eller dricka gaendes (vilket ar markligt med tanke pa det oandliga utbudet av varuautomater pa platser ingen kan forestalla sig). Resultatet av detta ar att det inte finns soptunnor nagonstans, men ocksa, motsagelsefullt nog, att Tokyo ar en extremt ren stad. Det ar verkligen helt galet frascht overallt och jag skulle faktiskt hellre slicka pa en av Tokyos gator an pa mitt och Dannes koksgolv.

Igar gick vi upp halv sju. Vi skulle ga pa Tokyo Disneyland. Lotten bestamde att vi skulle vara dar nar de oppnade sa att vi kunde hora nar de sa Please do not run to the attractions. Vi lyckades inte riktigt komma till oppning, men jag tvivlar pa att de hade behovt ropa ut nagonging. Enligt Lotten var Tokyo Disneyland en bra mycket trevligare upplevelse an de i bade USA och Frankrike.


Peter: Nar jag ser en liten unge vingla omkring vill jag bara springa fram och sparka ivag den... kanner inte ni sa ibland?


Jidouhanbaiki no kuni

[varuautomaternas land]

Konstigt nog var resan Arlanda - Helsingfors tio resor varre an Helsingfors - Tokyo, som dessutom gick via Osaka. Vi konstaterade att alla innerst inne ar flygradda, men att allt enbart handlar om ett kollektivt fornekande. 
Vi ar framme, hotellet ar lyxigt och Tokyo fantastiskt. Trots att ingen av oss har sovit sarskilt mycket sen juldagen, tog vi oss ut pa stan och till Akihabara, Tokyos elektronikmecka. Fredrik kopte en mjukisdjursanka och Majkel kan vanta sig tre Kenshinbocker nar vi kommer hem.
Lisa maste lara sig att ata med pinnar, och Fredrik far ge upp koscher de narmsta tva veckorna. Det ar mer eller mindre omojligt att gora sig forstadd pa engelska, och darmed omojligt att veta vad man ater. Dagens middag kostade 640 yen och inneholl nudlar. Mer vet vi inte.

Trott Fredrik

Trott Fredrik pa Arlanda

Osaka

Kansai International Airport pa en konstgjord, kantig o utanfor Osaka.

I Akihabara

I Akihabara


Japanvakan lider mot sitt slut

Det är natt. Nej, det är morgon. Klockan är sju och taxin kommer om 25 minuter. Om 22 timmar är vi i Tokyo. Då kommer de flesta av oss inte ha sovit på två dygn.

Fredrik: "jag vaknade faktiskt upp i en annan tidszon i morse. Skriv det."  Fredrik vaknade på Åland.

Vi vet ingenting. Alla väskor väger för mycket. Fredrik har ingen skrivare. Vi är hungriga. Peter är nervös och i, eller förhoppningsvis påväg ifrån, Sandviken. Det är 20 minuter kvar. Min hårddisk är Macad.

WOHO! Nu är vi påväg.

Dagarna tre

Första inlägget här för min del *trumpetfanfar*

Igår rullade jag in på Stockholms Centralstation kl 17:30, och i denna stad har jag spenderat 27 finfina timmar av mitt liv.

Igår träffade jag David och en lumparkompis till honom, vi tog en öl (läs jag tog en öl, de tog fyra) och jag bjöd dem till Linköpings fetaste köttmarknad, Flamman. Ikväll ska jag träffa Martin, vad som händer då har jag ingen aning om, men det blir nog trevligt. Imorgon flyger vi till Tokyo, Japan.

Det känns.. jag vet inte. Det är svårt att beskriva hur lite jag egentligen känner inför det här. Jag vet inte om jag har insett att det är Japan som gäller imorgon, eller om jag faktiskt har det men bara är väldigt obrydd.
I vilket fall så vet jag att jag kommer vara på topp när vi väl är där.

Snart är vi i japan, mina vänner!

Tjipp

Resfeber

Fredrik har lyckats ta sig hem från Åland, Nushin har fått se Stockholm, Lisa städar ur lägenheten på Söder och jag har förberett mig mentalt för att börja packa. Det börjar kännas att det är dags nu... Peter är hemma i Sandviken och har inte gjort särskilt mycket väsen av sig, men vi får hoppas att han står på Arlanda imorgonbitti.

Vi borde ha gjort en mer seriös planering över vad vi ska göra i Japan. Vi har plockat ihop massvis med idéer om vad vi kan hitta på, för verkligen allt, går att hitta på därborta, men vi har inte valt ut vad som ska ske och när. Det enda vi vet är att vi ska på Disneyland den 29e för att få trängas med japaner och kramas med en japansktalande Musse Pigg...

Den Japanska Artigheten

Jag måste bara få publicera ett helt fantastiskt mail som Nushin fick från Tokyo Ryokan (hotellet vi ska bo på i Tokyo).



Dear and Ohayo-Gozaimasu Nushin Bagherpour san again,

Thank you so much for your rapid and swift action. Noted with thanks that it might take a few days, we understand that it would be three to five bank-working-day, and that if not this week, early next week.

Meanwhile, please be patient till we e-mail you once again.

Kochirakoso Arigatou Gozaimasu (^_^) and <(_ _)>

Fusako / Kenichi at Tokyo Ryokan

Note 1 : (^_^) is smile
Note 2 : <(_ _)> is thank you (bowing with head down)


Resans Upplägg

Det börjar närma sig. I övermorgon åker vi. Tänkte att jag skulle göra en kort presentation av resans upplägg.


Vi anländer till Tokyo 28 december klockan 13 Japansk tid. Där stannar vi i 5 nätter.

Sedan åker vi vidare till Kyoto var vi stannar i 3 nätter.

Från Kyoto åker vi vidare till Kobe och stannar där i 2 nätter.

Efter Kobe tar vi oss till Osaka för att bo i 3 nätter.

De 4 sista nätterna spenderar vi i Tokyo.

Happu kurisumasu

Snart är det julafton, men veckans, månadens och årets höjdpunkt väntar där bortom dopparedagen. Innan dess måste jag få fram 3000 kronor, men helst 8000, från ingenstans.

Mamma ska få en japansk reseparlör av mig i julklapp, så att hon klarar sig när hon kommer över och hälsar på under utlandsåret (som visserligen inte är förrän om tre år). Det kändes ganska bra att jag inte hittade något i den som vi inte har lärt oss, och att glosor som flygpost (koukuubin - 航空便) och postkontor(yuubinkyoku - 郵便局) faktiskt fanns med. Undrar hur bra vi kommer att klara oss på den japanska vi kan...?

ハップ クリスマス!

Ekonomi.

Vi har alltså en resebudget på 20 000 kr. Det är sjukt mycket pengar. Men det känns ju så fruktansvärt dumt att snåla när man väl är där. Vi (eller åtminstone jag och Fredrik) kommer förmodligen inte att åka till Japan speciellt många gånger mer i våra liv. Och att betala 8400 kr för en flygbiljett och sedan inte utnyttja upplevelsen fullt ut känns bara dumt.

Problemet för mig är alltså att jag efter att ha köpt flygbiljetter för 8400 kr inte har speciellt mycket pengar kvar. Om sanningen ska fram: inga pengar alls kvar. Hur lösa? Julklappar.

Funderar också på att starta en fond. Alla bidrag är välkomna. Stora som små.


Nedräkningen fortsätter...

Motivationen till att tentaplugga ökade avsevärt i och med den här sidan. I like it.
Det må vara något hajpat - men resor blir brukar bli bäst när man längtar för mycket för sitt eget bästa och planerar allt in i minsta detalj.


Sodji sodji

Jaha... bra jobbat Nushin och Peter! Fin sida Lisa. Vad hände med bilderna du ville ha?
  11 dagar kvar.

En vecka, fyra dagar, tio timmar och tjugotre minuter.

Om så lång tid kliver vi av planet på Narita i Tokyo. Nushin och Peter har precis lyckats fixa boende de sista dagarna, över nyår, på Shiba Hotel mitt i Tokyos smet, vilket är beundransvärt med tanke på att vi länge trodde att det skulle bli ett kapselhotell i någon förort, om ens det.
Resan kommer att sluta på tjugotusen plus, men det löser sig nog. Förhoppningsvis kommer tomten med sisådär tiotusen att spendera på shopping i Tokyo... Det skulle inte vara fel. Det börjar bli dags att packa, men det får bli när tentan är gjord.

Tills dess, njut av ムラマサ - 夢風鈴 (Muramasa - Yume Fuurin), som jag kommer att göra till resans låt, oavsett om de andra vill eller inte.

バイバイ, som Miki brukar skriva.


RSS 2.0